Program

Testsändningar av kulturprogram

Programexempel samt information om vad som händer nu!

Under våren 2016 har testsändningar gjorts till sjukhus och äldreboenden. Följ utvecklingen av Kulturarenan här. Under tiden kan du gå till On demand för att komma direkt till de institutioner, scener och play-tjänster som bidrar med sitt fina digitalutbud inom musik, teater, dans m.m.

Nedan visar vi exempel på hur de tablålagda sändningarna har sett ut på bl a Sunderbyn sjukhus och Piteå Älvdals sjukhus i Norrbotten, Vasahemmet i Göteborg m fl. (Kortversion som pdf här.)

Stort tack för samarbetet så här långt säger vi till alla innehållsleverantörer och mottagare!

Benny Andersson och Orsa spelmän i Studio Acusticum (2012) 

 

10.00 Minidokumentär RAMY ESSAM & VINDLA STRING QUARTET Musik i Syd (8 min)

När Ramy Essam, musiker från Egypten, spelade sina protestsånger på Tahrir-torget i Kairo under revolutionen 2011 fick han 100 000-tals människor att stämma in. För det blev att arresterad, torterad och censurerad. Fram till hösten 2016 har Ramy en fristad i Malmö och kan nu, genom sin musik, fortsätta sin kamp för sitt folks frihet. Runt 50 städer i världen står värdar för hotade författare, musiker och andra kulturskapare, varav 20 städer i Sverige. Under 2015 bjöd Musik i Syd in Ramy Essam att tillsammans med malmöbaserade Vindla String Quartet dela med sig av sin historia, detta genom ett platsspecifikt musikstycke på Möllevångstorget i Malmö. Den som är på plats kan i sina lurar lyssna på ett gripande ljudlandskap och förflyttas direkt till stämningen på Tahrir-torget. Välkommen att ta del av musiken och processerna bakom. Låten Irhal (Gå iväg) fick president Mubarak att avgå, och har blivit framröstad som en av de mest välrdsförändrande sångerna genom tiderna, till och med före John Lennons Imagine. Fr.o.m. i år är Ramy UNESCO-ambassadör för frihetens musik.

På Musik i Syd Channel finns flera fina reportage från musikens värld.

 Ramy Essam, sång/gitarr/kompositör, Caroline Karpinska, violin/arrangör och Mark Lowery, ljuddesign/-teknik. 

 

10.15 Konsert/Klassiskt TJAJKOVSKIJ: SOUVERNIR DE FLORENCE Musica Vitae/GSO Play (40 min)

Pjotr Tjajkovskij (1840–1893) Stråksextett i d-moll op 70, version för violin, violoncell och orkester (i original för 2 violiner, 2 viola och 2 violoncell). Allegro con spirito - Adagio cantabile e con moto - Allegretto moderato - Allegro con brio e vivace.

Sextetten kallas Souvenir de Florence (Minne från Florens). Det var där stycket påbörjades, jämsides med att han under 44 dagar tre år tidigare skrev operan Spader dam i staden. I sextetten tycks dock de italienska minnena begränsas till de två första av de fyra satserna, medan de båda sista mer verkar påverkade av rysk folkmusik.

ORKESTER Musica Vitae. Som det latinska namnet anger presenterar Musica vitae Livets musik till sin publik. Med en repertoar som sträcker sig över tre sekel är det den nyskrivna musiken och de spännande korsbefruktningarna som mer än något annat placerat orkestern på den internationella arenan. Ensemblen är en del av Musik i Syd.

SOLIST Andreas Brantelid. Debuterade i Elgars cellokonsert med Det Kongelige Kapel när han var 14 år. Sedan dess har han framträtt som solist med Nordens ledande orkestrar.

KONSTNÄRLIG LEDARE Malin Broman. Från säsongen 2015-2016 är Broman konstnärlig ledare för Musica Vitae. Broman är första konsertmästare i Sveriges Radios symfoniorkester där hon också regelbundet framträder som solist.

På GSO Play hittar du se senaste av inspelningar från Göteborgs Symfoniker och konserthus.

 

11.00 Konsert/Indie LONEY DEAR & NORRBOTTENS KAMMARORKESTER Studio Acusticum/DLA Play (1h 15 min)

Norrbottens Kammarorkester gör gärna djärva och oväntade samarbeten med artister inom jazz, folkmusik eller pop. Bakom artistnamnet Loney Dear döljer sig Emil Svanängen från Jönköping som har gett ut en hel rad uppmärksammade skivor sedan 2003. Loney Dear har med sin musik lyckats skapa en framgångsrik karriär, både i Sverige och utomlands. Musiken är stämningsfull, ibland med dragning åt det sakrala, där hans personliga och känsliga röst tillsammans med de medvetna arrangemangen är viktiga beståndsdelar.

Så här säger Emil själv om sitt skapande: ”Jag vill göra komplex musik för vanliga människor. Det är egentligen meningslöst med musik som är bra men saknar ambition att flytta fram gränserna. Mitt mål har alltid varit att ta ut svängarna i låtskrivandet. Resten är bara distraktioner. Egentligen finns det bara två saker som jag verkligen längtar efter: Min nästa skiva. Och himlen, om den finns.” Inspelad i Studio Acusticum i Piteå under New Directions Festival 2015, arr: Norrbottensmusiken.

 

13.00 Teater/drama DÖDSDANSEN DEL 1 Dramaten (2h 05 min)

av August Strindberg.

Örjan Ramberg och Stina Ekblad firar världsdramatikens kyligaste silverbröllop som Edgar och Alice. Strindberg skrev Dödsdansen i ett kreativt rus under loppet av bara sex veckor hösten 1900. Inspirerad av sin systers äktenskap och sina egna erfarenheter skapade han kaptenen Edgar och den före detta skådespelerskan Alice, två äkta makar som blivit varandras fångvaktare på en ö i skärgården. Efter 25 år tillsammans väller bitterhet och kärlekshat upp till ytan när vännen Kurt kommer på besök från Amerika.

Uppsättningen hade premiär på Dramatens Stora scen den 3 februari 2007 och gavs inte mindre än 80 gånger. Se flera föreställningar på Dramaten Play.

Medverkande: Örjan Ramberg, Stina Ekblad, Björn Granath, Christoffer Svensson, Sofia Pekkari, Erik Magnusson, Pia Örjansdotter, Wallis Grahn. Regi: John Caird. Scenografi och kostym: Bunny Christie. Musik: Kim Hedås. Ljus: Torben Lendorph.

 

15.20 PAUS / DRAMATEN BAKOM KULISSERNA Dramaten (10 min)

15.30 (forts.) DÖDSDANSEN DEL 2 Dramaten (2h 15 min)

I den andra delen får vi möta barnen. Den unga flickan Judith är dotter till Alice och Edgar. Kurts son Allan blir hopplöst förälskad i henne. Strindberg målar upp den första kärlekens våndor mot en bakgrund av sol, sommar och skärgård.

Se föreställningen igen eller se flera inspelade föreställningar på Dramaten Play.

 

18.00 Dans BRUNST Dansstationen/Digiscen (55 min)

(från 13 år)

En föreställning om lust, fjärilar i magen, förvirring och glädje! Människor möts och attraktion uppstår. Hur känns det i kroppen när saven stiger? Hormoner ger sig tillkänna och en nyvaknad sexualitet visar sig. Massor av glädje, förälskelse och sprittande lust, men också förvirring, fumlighet och osäkerhet. BRUNST är en hyllad succéföreställning av den holländska koreografen Wies Bloemen/Danstheater AYA, nu i svensk version med Dansstationens Turnékompani. Wies Bloemen (1956) älskar att skapa föreställningar för en ung publik och väjer inte för något som känns svårt. I hennes föreställningar berättas rakt på sak och utan krusiduller det vi alla kan känna igen oss i. Känslor och livsvillkor gestaltas med en varm ärlighet och en stor känsla för ungas bryderier.

Koreografi: Wies Bloemen. Ljusdesign: Uli Ruchlinski. Kostym: Amanda Wickman. Musik: Filip Runesson. Dansare: Sara Ekman och Jonas Örknér.

Se flera föreställningar från det fria kulturlivet på Digiscen.

 

19.00 Dansdokumentär SJU GÅNGER SJU Norrdans (50 min)

En häftig och energirik föreställning med högklassig dans och musik. I närkontakt med publiken bjuder Norrdans på en fräsch tolkning av karaktärerna i Aleksis Kivis finska nationalepos Sju bröder.

Sju spännande koreografer fick i uppgift att tolka varsin bror ur romanen om Finlands mest älskade brödraskara. Juhani – temperamentsfull och dominerande, den äldsta brodern. Tuomas – bredaxlad, stabil och håller vad han lovar. Aapo – lång och välbetänkt ledartyp. Simeoni – andlig men alkoholiserad predikant. Timo – tillbakadragen, enkel och omtyckt. Lauri – konstnär, hantverkare och ensamsjäl. Eero – kvicktänkt skojare, den yngsta brodern. Koreografer: Roy Assaf (Israel), Jarek Cemerek (Tjeckien), Katrín Hall (Island), Peter Jasko (Slovakien), Joseph Sturdy (Sverige), Lenka Vagnerova (Tjeckien) och Lidia Wos (Sverige). Koreograferna fick sju dagar var med Norrdans internationella ensemble för att skapa varsitt verk på sju minuter.

Kostym: Helle Carlsson. Dansare: Stacey Aung, Fanny Barrouquére, César Garcia, Toby Fitzgibbons, Anna Jirmanova, Javier Perz, Kristian Refslund, Leila Verlinden. Musiker: Jesper Norberg, Patrik Grundström. Norrdans är en del av Scenkonst Västernorrland.


 

 

20.00 Dans TETRIS Dansstationen/Digiscen (55 min)

Många av oss har någon gång spelat det klassiska dataspelet Tetris. Olika former bestående av fyra rutor måste kopplas samman med varandra utan mellanrum. Men hur skulle det se ut om det inte var kvadrater som kopplades samman utan dansare? I föreställningen bildar de fyra dansarna akrobatiska linjer, kvadrater och geometriska former ur helt nya och överraskande perspektiv. Tetris är en energifylld föreställning om lek med former, om att passa in och att sticka ut, om att vara sig själv och om att vara en del av en grupp.

Koncept och koreografi: Erik Kaiel. Dansare: Alexandra Göransson, Andrea Deres, Karl Lindqvist och Nelson Smith. Ljusdesign: Imre Zsibrik. Produktion: Dansstationens Turnékompani/Erik Kaiel.

Se flera föreställningar från det fria kulturlivet på Digiscen.

 

10.00 Teater/Unga KENNERT, FRU BERGSTRÖM OCH DAISY Månteatern/Digiscen (55 min)

Kennert och Fru Bergström är två goda vänner som tillsammans med sin trötta hund Daisy undersöker sakernas tillstånd. Med en fot i komedin och den andra i filosofin reder de ut begrepp som monster, balett, födelsedagar, jordens kretslopp och sockerbullars betydelse. Med mycket humor och massor av musik får vi följa med de tre vännerna till deras alldeles egna värld. Det här är ett kammarspel för unga. ”Törnqvists text är överlag både finurlig, filosofisk och lagom tokig” (Martin Lagerholm, Kvällsposten).

Skådespelare: Mats Granath, Lillemor Hjelm & Hanna Sjögren. Av: Olle Törnqvist. Scenografi/Kostym/Rekvisita/Mask: Agneta Andersson Forssell. Kompositör/ljuddesigner: Anders Ortman. Ljusdesigner: Ida Eklund. Sömnad: Mikaela Danielsson. Dekortillverkare: Pehr Ellgård.

Produktion: Månteatern i Lund. Se fler föreställningar från det fria kulturlivet på Digiscen.


 

 

11.00 Kortfilm CHAMPION Film Västernorrland (20 min)

En kall vinterkväll i Norrlands inland. En liten stuga invid skogen. Någon knackar på det gamla parets ytterdörr. En man från det förflutna har återvänt och bortglömda känslor väcks till liv. En uppgörelse på liv och död är oundviklig.

Medverkande: Lena Strömdahl, Sten Ljunggren, Christer Holmgren. Regi: Måns Berthas. Manus: Måns Berthas, Daniel Burman. Foto: Johan Lehman. Scenografi: Åsa Nilsson. Kostym: Amanda Edlund. Mask: Anna Svedberg. Ljuddesign: Carl-Oscar Ahlsved. Klippning: Måns Berthas, Daniel Burman. Producenter: Måns Berthas, Daniel Burman. Produktionsår: 2014.

Film Västernorrland samproducerar årligen ett 20-tal kort- och dokumentärfilmer samt har ett uppdrag att stärka och utveckla filmkulturen i länet, bland annat genom att stimulera ungas eget skapande. Film Västernorrland är en del avScenkonst Västernorrland.

 

13.00 Teater/Drama SCENER UR ETT ÄKTENSKAP AKT 1 Dramaten (1h 5 min)

av Ingmar Bergman.

Johan och Marianne har varit gifta i 10 år och de framstår som det perfekta paret. Allt är dock inte som det verkar. Ingmar Bergmans tv-succé från 1973 blev redan på 80-talet till teater, då i Tyskland. Regissören Stefan Larsson utgår här ifrån Bergmans egen version från München 1981. Att Bergman valde att göra en TV-serie kom som en överraskning för många då mediet inte ansågs vara lika prestigefyllt som filmen. TV-serien kom att bli en internationell succé. Den hade höga tittarsiffror och ledde till att familjerådgivningen nyttjades i större utsträckning. I Danmark noterades även ett ökat antal skilsmässor efter att serien hade visats.

I rollerna: Marianne Livia Millhagen och Johan Jonas Karlsson. Journalisten: Kristina Törnqvist. Bearbetning och regi: Stefan Larsson. Scenografi: Rufus Didwiszus. Kostym: Stefan Larsson, Nina Sandström. Ljus: Jenny André. Peruk och Mask: Thea Holmberg Kristensen. Ljud: Tryggwe Ljungblom, Jan-Erik Piper. Målning: Trollkarl Karin Mamma Andersson.

Inspelat på Dramatens lilla scen 2009. Se föreställningen igen eller se flera produktioner på Dramaten Play.

 

14.20 Teater/Drama SCENER UR ETT ÄKTENSKAP AKT 2 Dramaten (1h 25 min)

(forts. akt 2)

Se föreställningen igen eller se flera fantastiska produktioner på Dramaten Play.

 

17.00 Festival/Kammarmusik BÅSTAD KAMMARMUSIKFESTIVAL / K.DORNBUSCH Båstad kammarmusik/Musik i Syd (1h 10 min)

Just nu pågår Båstad kammarmusikfestival. Festivalen arrangeras årligen i slutet av juni i ljuvlig inramning med Apelrydsladan som huvudscen, precis invid Norrvikens trädgårdar och med havet i fonden. Här får vi en bild av omgivningarna, ta del av fyra framföranden samt möta festivalens konstnärliga ledare Karin Dornbusch, framgångsrik klarinettist boende i Schweiz. Genom sitt stora nätverk av musiker från hela Europa har festivalen en internationell höjd som i samklang med de många frivilliginsatser som arrangemanget lockar till lokalt ger besökare och medverkande en gemytlig stämning. Inspelningarna är från 2014.

På Musik i Syd Channel kan du se filmerna igen samt läsa mer om medverkande musiker. 

Rebecka Clarke (1886-1979) Prelude, Allegro och Pastoral för klarinett och viola, Karin Dornbusch (S) - klarinett och Johanna Persson (S) - viola

Alexander Glazunov (1865-1936) Rêverie op. 24 för horn och piano, Martin Owen (UK) - horn, Henrik Måne (S) - piano

Franz Liszt (1811-1886) Der Du von dem Himmel bist, Freudvoll und Leidvoll, O lieb, solang Du lieben kannst för sopran och piano, Ruth Ziesak (D) - sopran, Gerold Huber (D) - piano

Richard Strauss (1864-1948) Violinsonat Ess-Dur op. 18, Christian Svarfvar (S) - violin, Gunilla Süssmann (N) - piano

 

19.00 Konsert/Pop MIRIAM BRYANT Studio Acusticum/DLA Play (35 min)

Två år efter att ha nominerats som pristagare till P3 Guld med succésingeln “Push Play” flög sångerskan Miriam Bryant i höstas träffsäkert, likt en av Amors pilar, rakt in i svenska folkets hjärtan. Under Miriams deltagande i TV4:s Så mycket bättre fick vi lära känna människan bakom rösten, och hennes tolkningar från programmet har tillsammans visats 80 miljoner gånger på Spotify. I vår och sommar möter Miriam Bryant publiken live under en konsertturné. Vi ser henne här i en kort konsert från 2013 inspelad i Piteå. Hos hennes management finns flera klipp samt hennes turnéplan.

På DLA Play hittar du flera fina konserter.

 

19.45 Konsert/Teatermusik REBEKKA KARIJORD Stadsteatern/DLA Play (60 min)

Norskfödda Rebekka älskar att spela sin musik på teatrar. Kanske beror det på hennes förflutna som skådespelare i både film- och teaterroller. Hon upplever publikens fokus som annorlunda när man går in i en teatersalong jämfört med i konsertlokalen. Allt intresse är riktat mot scenen. Vi får följa Rebekka på scen, samt följa med till hennes studio på Södermalm i Stockholm som hon delar med artisten Ane Brun. Karijord har blivit stort uppmärksammad även för sin musik som har utgjort soundtrack till Cirkus Cirkörs föreställningar. Varsågoda: Fantastiska Rebekka Karijord live på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm i en inspelning från november 2014.

Övriga musiker: Anders Scherp, Erik Nilsson, Hanna Ekström, Anna Dager och Staffan Findin. Produktion och teknik: Emil Nylander/Motions.

 

09.00 Konsert/Samtida NORRBOTTEN NEO & NICOLAS ISHERWOOD Studio Acusticum/DLA Play (45 min)

Inledningsvis: Ett verk av den skarpt skurna och energiladdade norska tonsättaren Rolf Wallin.

Därefter: Tonsättaren Fredrik Hedelin rör sig i en djupt filosofisk och symbolmättad värld vars axel snurrar runt begreppen skapande och liv. Flöjten representerar kaoskrafter, violinen de jordiska krafterna och pianot utgör de kosmiska krafterna.

Till sist: David Felders verk tar spjärn emot dikter av de samtida amerikanska poeterna Robert Creeley och Dana Goia. I verkets elektroniska delar hör man poeterna läsa sina dikter. Kompositionen visar tre tydliga stämningar och dagrar - skymning, natt och gryning. Musiken utgår från analyser av poeternas läsning.

Barytonsolisten Nicholas Isherwood är en ikon inom den nutida konstmusiken, känd över hela världen från scen och inspelnignar. Dirigenten Staffan Larsson är en skicklig och orädd uttolkare av såväl barockmusik som nutida konstmusik.

Program: Rolf Wallin (1957) The age of wire and string (2005) 11 min / Fredrik Hedelin (1965) Konsert för piano och ensemble (2015), solist: Mårten Landgren, 15 min / David Felder (1953) Three Songs (2014) 20 min.

Medverkande: Staffan Larson, dirigent. Nicholas Isherwood, basbarytonsolist. Norrbotten NEO: Sara Hammarström, flöjter. Robert Ek, klarinetter. Daniel Saur, slagverk I. Magdalena Meitzner, slagverk II. Mårten Landström, piano. Karin Hellqvist, violin. Kim Hellgren, viola. Elemér Lavotha, cello.

Inspelat under New Directions Festival 2014. Arr: Norrbottensmusiken.

 

11.00 Teater/Drama PSYKOTERAPI Månteatern/Digiscen (60 min)

I ett samarbete mellan Månteatern och Institutionen för psykologi på Lunds universitet får vi titta in i det slutna terapirummet och följa behandlingen av Rickard, familjen Jimenez, Morris, Linda och Gun. Claes Törnqvist och Lennart Viberg är manusförfattare, men främst är de legitimerade psykologer och har vardera 35 års erfarenhet med att arbeta med och undervisa om psykoterapi.

Regi: Olle Törnqvist. Kostym och scenografi: Leif Persson. Musik: Anders Ortman. Inspelad på Månteatern i Lund 2015.

 

13.00 Konsert/Storband GEORG RIEDEL & NORRBOTTEN BIG BAND Studio Acusticum/DLA Play (1h 15 min)

Ett måste för alla jazzälskare! Georg Riedel är kanske mest känd för sitt samarbete med pianisten Jan Johansson på skivan Jazz på svenska, Sveriges genom tiderna bäst säljande jazzinspelning med sparsmakade jazzversioner av svenska folkmelodier, samt sina tonsättningar av sånger till filmer baserade på Astrid Lindgrens böcker. Konserten spelades in i samband med Festspelen i Piteå i juni 2015 och bjuder på musik av Ellington, Coleman och Riedel. Vi får även höra Georg Riedels beställningsverk som bland annat innehåller en hyllning till den bortgångne musikern och jazzpianisten Bengt Hallberg.

Norrbotten Big Band är en av Norrbottensmusikens ensembler och ett av Sveriges två heltidsanställda storband.

 

15.00 Konsert/Jazz ASPLUND MEETS BERNSTEIN Konserthuset (1h 35 min)

Leonard Bernstein (1918-1990), amerikansk tonsättare och dirigent, skrev både symfonier och sceniska verk av vilka hans mest kända kanske är musikalen West Side Story. Här en konsert med personliga tolkningar av Bernsteins musik med Peter Asplund Quartet tillsammans med Svenska Kammarorkestern från Örebro. Jazzartisten Peter Asplund är en framstående trumpetare, numera även sångare, och en av de mest efterfrågade musikerna i Sverige. Han dök upp på scenen under det tidiga 1990-talet. Samtidigt fick soulmusiken en stor revival och popmusiken började bli "jazzkryddad". Asplund blev inbjuden som solist i samband med kända artisters inspelningar och medverkar på över 200 album. Genom åren har han utvecklat sitt dynamiska, energiladdade, lätt vemodiga och melodiska trumpetspel, gjort åtta CDs i eget namn, och nominerats till Grammis. För "Asplund meets Bernstein”-plattan tilldelades Peter Sveriges främsta jazzutmärkelse Gyllene Skivan.

Svenska Kammarorkestern har med sitt unika tonspråk och ambition att hela tiden tänja gränser tagit en självklar plats på den internationella arenan.

Medverkande: Svenska Kammarorkestern under ledning av Mats Hålling. Musiker: Peter Asplund - trumpet och sång, Jacob Karlzon - piano, Hans Andersson - bas och Johan Löfcrantz Ramsay - trummor. Inspelningen är från Stockholms konserthus i april 2014.

På Konserthuset Play hittar du en mängd andra fina konserter.

 

17.00 Teater/Drama DÖDSPATRULLEN Dramaten (1h 15 min)

av Marie-Louise Ekman.

Ekman har med nyskrivna Dödspatrullen åter tagit sig an temat åldrande. Pjäsen är en fristående uppföljare till den rosade Gäckanden (2007) och utspelar sig på ett äldreboende. Huvudrollen bygger till stor del på Marie-Louises egen mor – ”en vandrande motståndsrörelse” enligt författaren själv. Titeln Dödspatrullen är hämtad från moderns smeknamn på hemtjänsten.

I rollerna: Modern – Marie Göranzon, Kurt Svalsjö – Örjan Ramberg, Dottern – Lil Terselius, Föreståndaren – Lena Nilsson, Git – Basia Frydman, Nisse – Lars Amble. Regi: Marie-Louise Ekman. Scenografi/kostym: Marie-Louise Ekman, Jan Lundberg. Ljus: Rudi Schuster. Peruk och mask: Barbro Forsgårdh.

Inspelad på Dramatens lilla scen 2014. Se föreställningen igen eller ta del av andra produktioner med våra mest kända skådespelare på Dramaten Play.

 

19.00 Intervju BARBARA HANNIGAN - SOPRAN OCH DIRIGENT Göteborgs symfoniker/GSO Play (6 min)

Hannigan hör till den lilla skara artister som tycks besitta allt; ljuvlig röst, stark dramatiskt utspel, känsla för fraseringens skönhet och ett kompromisslöst konstnärskap.

Som Artist in Residence hos Göteborgs Symfoniker 2015-2016 visar hon upp sina många sidor. Till de senare hör den magnifika sviten ur operan Lulu av Alban Berg (1885-1935) om kvinnan som tar för sig utan att blinka och slutar sitt liv i Londons slum. Musiken är lika stark som dramat, med svartsjuka, hat och självmord. Hannigan gestaltar den lika fint med sina händer som med sin röst i Lulus sång.

Ca 19.05 Konsert/Klassiskt ALBAN BERG: SVIT UR LULU MED BARBARA HANNIGAN Göteborgs symfoniker/GSO Play (40 min)

Se ovan.

 

Ca 19.45 Konsert/Klassiskt NONO OCH HAYDN MED BARBARA HANNIGAN Göteborgs symfoniker/GSO Play (20 min)

Luigi Nono (1924-1990) ”Djamila Boupacha”. Nono brukar betraktas som en av de politiskt mest engagerade tonsättarna under 1900-talet. Han har behandlat många sociala orättvisor, skrivit verk om förtryck, intolerans, Auschwitz, Vietnam, Hiroshima. Han fängslades starkt av den algeriska kvinnan Djamila Boupachas öde. Hon var aktiv under den algeriska revolutionen (1954-1962) som medlem av motståndsgruppen FLN, arresterades, torterades, dömdes till döden men friades sedan. Pablo Picasso tecknade hennes porträtt och Nono skapade sitt protestverk om henne till Simone de Beauvoirs text för ensam sopran 1962.

Joseph Haydn (1732-1809) Symfoni nr 49 f-moll ”La passione” Hob 1:49, Adagio - Allegro di molto -Menuet e trio - Finale: Presto. Haydns Symfoni nr 49 är den sista av hans sex tidiga symfonier. Symfonin anses vara ett nyckelverk i Österrikes musikaliska Sturm- und Drangperiod och komponerades i Esterház, Österrike. Under ett långt och kreativt liv skrev Haydn åtminstone 104 symfonier, 83 stråkkvartetter samt 1600 andra verk i olika genrer.

Läs mer om filmerna och ta del av mer scenisk musik på GSO Play.

 

09.00 Orgelkonsert/Dans LIVING ORGANISM Studio Acusticum/DLA Play (55 min)

Gary Verkade från Chicago är organist och tonsättare, verksam vid Musikhögskolan i Piteå, Luleå Tekniska Universitet, där han undervisar i orgelspel, kontrapunkt, musikteori och fri improvisation. Här framför han ett beställningsverk av tonsättaren Ansgar Beste som har profilerat sig som den nya musikens Walraff. I verket kliver Beste in i den imponerande Orgel Acusticums innersta mekanik och funktioner, experimenterar, synar och exponerar tidigare ohörda ljud från dess mäktiga innanmäte.

Ansgar Bestes ambition är även att leta efter nya klanger och ljud som kan bidra till att föra musikens utveckling framåt och nästan teoretiskt strukturera sina klanger i klara och tydliga processer. Det finns även en känslighet för musikens teatrala och dramaturgiska aspekter – allt för att skapa en holistisk upplevelse. New Directions är en del av Norrbottensmusikens satsning på ett kreativt centrum där musik, utbildning, teknik och forskning ingår, samt där konstarter möts. Solist: Gary Verkade, orgel. Dans: Lawino Maria Johnson. Inspelningen gjordes under New Directions i Piteå i mars 2015. Arr: Föreningen Kluster i samarbete med Norrbottensmusiken och Studio Acusticum.

 

10.00 Barnkonsert/Jazz ODDJOB "JAZZOO" Ystad Sweden Jazz/Musik i Syd (40 min)

Svängiga jazzfabler som tilltalar både barn och vuxna! Att barn gillar rytmer, musik och dans, det torde vara en empiriskt bevisad sanning. Där är barn inte särskilt olika vuxna. Musiken är målande, man kan tydligt höra igelkottens bekymmer att ta sig över en alltför trafikerad väg eller hur skrytsam den kaxiga ankan är.

Oddjob fick en Grammis för bästa jazzskiva 2015 och består av Daniel Karlsson, sång, Goran Kajfeš, trumpet, Per ”Ruskträsk” Johansson, baritonsaxofon/flöjt, Peter Forss, bas och Janne Robertsson, trummor. Inspelad under Ystad Sweden Jazz Festival 2015. 

Se konserten igen eller ta del av andra fina jazzkonserter på Musik i Syd Channel.

 

11.00 Artistporträtt NADIA NAIR & ANDREAS MOE DLA Play (60 min)

Nadia Nair har blivit hyllad för sin djupt personliga röst och sina texter. Atmosfäriska gitarrer med lånade toner från orientaliska skalor, kaos skapar harmonier, hårda 90-talsrytmer möter tropisk sång, bastunga beats matas med rå soul. En fusion med inslag av det kalla, karga norden och rastlösa somrar i Malaysia. På nyligen släppta debutalbumet "Beautiful Poetry" bärs de poetiska raderna fram av gitarrer som andas av indiska skalor, hårdare 90-tal, tung bas och beats och soulig sång. Den egna mixen kan bland annat förklaras med artistens rötter i Indien, Sverige och Malaysia.

Andreas Moe har onekligen haft vida svängar i sin karriär. Det var redan i tonåren som Andreas upptäckte att han hade stor talang för att skriva låtar. Snart därefter var han en efterfrågad låtskrivare, sångare, studiomusiker och producent. Han hade sitt första stora genombrott 2011 då han medverkade på den svenska artisten Aviciis världsomspännande hitsingel Fade into Darkness, och buzzen fortsatte när han dessutom sjöng på och samskrev flera platinasäljande singlar. Sedan dess har Andreas fortsatt att samarbeta med välkända DJ: s runt om i världen och att skriva listhits. Drömmen är dock, och har alltid varit, att fullfölja sin egen singer/songwriter-karriär. I tidig ålder var han en Michael Jackson-fan som gick vidare till Iron Maiden och Kiss för att sedan förtrollas av Jeff Buckley. Alla dessa har satt sina spår i hans musik, men det är ingen tvekan om att det är mycket hjärta i Andreas låtar och också det som bildar den emotionella röda tråden.

Här möter vi artisterna i intervjuer med programledaren/artisten Lina Hedlund hämtade från serien Sveriges bästa musik 2013.

 

13.00 Musik/Samtida DUO DILLON-TORQUATI CELLO OCH PIANO Studio Acusticum/DLA Play (60 min)

Duons ingång till musiken är den gemensamma viljan att utveckla, upptäcka och undersöka. Tillsammans bildar musikerna Francesco Dillon, cello, och Emanuele Torquati, piano, en duo som med öppet sinne tar sig an den klassiska musikens standardrepertoar, men som även tar ett steg längre och gräver i gömmorna efter de glömda och aldrig upptäckta verken. Som duo har de haft nära samarbeten med kompositörer som Jonathan Harvey och den finska polarpristagaren Kaija Saariaho.

Konserten är inspelad under New Directions i Piteå 2014. Arr: Norrbottensmusiken. Via musikernas hemsidor hittar du flera inspelningar, och på Spotify finns en serie fina Shumann-tolkningar. 

 

15.00 Musik/Indie LONEY DEAR & NORRBOTTENS KAMMARORKESTER Studio Acusticum/DLA Play (1h 15 min)

Norrbottens Kammarorkester gör gärna djärva och oväntade samarbeten med artister inom jazz, folkmusik eller pop. Bakom artistnamnet Loney Dear döljer sig Emil Svanängen från Jönköping som har gett ut en hel rad uppmärksammade skivor sedan 2003. Loney Dear har med sin musik lyckats skapa en framgångsrik karriär, både i Sverige och utomlands.

Musiken är stämningsfull, ibland med dragning åt det sakrala, där hans personliga och känsliga röst tillsammans med de medvetna arrangemangen är viktiga beståndsdelar. Så här säger Emil själv om sitt skapande: ”Jag vill göra komplex musik för vanliga människor. Det är egentligen meningslöst med musik som är bra men saknar ambition att flytta fram gränserna. Mitt mål har alltid varit att ta ut svängarna i låtskrivandet. Resten är bara distraktioner. Egentligen finns det bara två saker som jag verkligen längtar efter: Min nästa skiva. Och himlen, om den finns.”

Inspelad i Studio Acusticum i Piteå under New Directions Festival 2015, arr: Norrbottensmusiken.

 

18.00 Teater/Komedi TVÅ HERRARS TJÄNARE AKT 1 Dramaten (1h 25 min)

av Carlo Goldoni. (Lämplig från 10 år.)

Fart, fest och färg! I Två herrars tjänare från 1745 bygger Venedigs store dramatiker Carlo Goldoni vidare på och moderniserar den gamla comedia dell´arte-traditionen. Morgan Alling är världens mest stressade tjänare på besök i Venedig bland kanaler och gondoler. Tjänaren Truffaldino avbryter Clarices och Silvios förlovning med en ytterst dålig nyhet – Clarices fästman, dödad i duell, är inte alls död. Han står i själva verket utanför dörren och väntar. Eller är det inte han? Beatrice har bestämt sig för att, utklädd till sin dödade bror, söka sin älskade Florindo som flytt efter duellen. Och Truffaldino som gärna äter för två passar på att dryga ut kassan och tar i hemlighet anställning hos en annan herre – ett dubbelarbete som han måste dölja med hjälp av en rejäl dos uppfinningsrikedom. I komedins värld handlar allt om det grundläggande: Mat, pengar och kärlek! 

I rollerna: Truffadino Morgan Alling, Pantalone Pontus Gustafsson, Clarice Hanna Alström, Dottore Lombardi Hans Klinga, Silvio Jon Karlsson, Beatrice Mirja Turestedt,
Florindo Peter Engman, Brighella Mats Bergman, Smeraldina Nina Fex, Claudio André Kaliff, Bernardo/musiker Erik Nilsson, Guiseppe/musiker Conny Laxéll. Översättning: Eva Alexandersson. Regi: Peter Langdal. Scenografi och kostym: Karin Betz. Ljus: Torben Lendorph. Peruk och mask: Sofia Ranow Boix-Vives, Lena Bouic-Wrange.

Inspelad på Dramatens stora scen 2011.

 

19.45 Teater/Komedi TVÅ HERRARS TJÄNARE AKT 2 (55 min)

(forts. akt 2)

Se föreställningen igen eller ta del av andra produktioner med våra mest älskade skådespelare på Dramaten Play.

 

10.00 Barnföreställning HUR LÄNGE SKA HON VARA DÖD? Svenska kyrkan/Musik i Syd (35 min)

Ett vackert, poetisk och intimt samtal om stora frågor. Mozarts älskade Requiem har omarbetats av några av våra främsta klezmermusiker som lyfter fram oanad lekfullhet i musiken. Sinnen öppnas för att ge plats åt de stora och motstridiga känslor som kan rymmas i ett barn.

Produktion: UNGA Musik i Syd/Ensemble Syd. Konstnärlig ledning: Daniel Hansson. Regi och libretto: Åsa Mällhammar. Medverkande: Ann-Christine Wesser Ingels, sopran, Daniel Karlsson, alt, Josef Hamber, tenor, Johan Bogren, bas, Johan Ohlsson, dragspel, Filip Runesson, fiol. Med inspiration från en fallbeskrivning av barnpsykologen Elisabeth Cleve. Inspelad i Heliga Trefaldighetskyrkan i Malmö 2015.

 

11.00 Barnföreställning SOLISTEN! MED JAKOB KORANYI CELLO UNGA Musik i Syd (30 min)

Vad händer när barn får möta en person som vigt sitt liv åt sitt instrument, och när de får höra hur det låter? Följ med när världssolisten Jakob Koranyi, cello, tillsammans med blockflöjtisten och producenten Anna-Carin Fogelqvist inbjuder till nära musikmöten med starka känslor. Jakob Koranyi är en av Sveriges mest framgångsrika cellister. Han har vunnit en rad svenska och internationella tävlingar, inklusive Ljunggrenska tävlingen i Göteborg, Solistpriset och den anrika Rostropovich-tävlingen i Paris. Jakob är medlem i Chamber Music Society of Lincoln Center i New York och spelar med flera av världens ledande musiker främst i Europa och USA, men också i Sydamerika och Asien.

Inspelningen gjordes i samband med en skolföreställning i Bromölla hösten 2015, (dit Jakob hade rest direkt från en konsert i Zimbabwe). Produktion: Unga Musik i Syd

 

13.00 Dansdokumentär SJU GÅNGER SJU Norrdans (50 min)

En häftig och energirik föreställning med högklassig dans och musik. I närkontakt med publiken bjuder Norrdans på en fräsch tolkning av karaktärerna i Aleksis Kivis finska nationalepos ”Sju bröder”. Sju spännande koreografer fick i uppgift att tolka varsin bror ur romanen om Finlands mest älskade brödraskara. Juhani – temperamentsfull och dominerande, den äldsta brodern. Tuomas – bredaxlad, stabil och håller vad han lovar. Aapo – lång och välbetänkt ledartyp. Simeoni – andlig men alkoholiserad predikant. Timo – tillbakadragen, enkel och omtyckt. Lauri – konstnär, hantverkare och ensamsjäl. Eero – kvicktänkt skojare, den yngsta brodern.

Koreografer: Roy Assaf (Israel), Jarek Cemerek (Tjeckien), Katrín Hall (Island), Peter Jasko (Slovakien), Joseph Sturdy (Sverige), Lenka Vagnerova (Tjeckien) och Lidia Wos (Sverige). Koreograferna fick sju dagar var med Norrdans internationella ensemble för att skapa varsitt verk på sju minuter. Kostym: Helle Carlsson. Dansare: Stacey Aung, Fanny Barrouquére, César Garcia, Toby Fitzgibbons, Anna Jirmanova, Javier Perz, Kristian Refslund, Leila Verlinden. Musiker: Jesper Norberg, Patrik Grundström.

 

14.00 Konsert/Klassiskt MOZART: SYMFONI NR 40 Kungliga Filharmonikerna (25 min)

Vem känner väl inte igen huvudtemat i första satsen när Kungliga Filharmonikerna framför Wolfgang Amadeus Mozarts Symfoni nr 40 under ledning av sin chefdirigent och konstnärlige rådgivare Sakari Oramo. Det går inte att leva på gamla meriter, konstaterar Filharmonikerna. I så fall skulle orkestern med sin mer än sekellånga historia – fylld av legendariska konserter, dirigenter och solister – kunna ta det väldigt lugnt. Nej tvärtom; med över 100 konserter årligen och kreativ programsättning är det en orkester i ständig utveckling.

Symfonin vi får höra fullbordades i juli 1788 och är Mozarts andra och sista i molltonart, båda i g-moll. Den skrevs ursprungligen för flöjt, 2 oboer, 2 fagotter, 2 horn och stråkar, men senare instrumenterade Mozart om verket och tillfogade klarinetter. Inspelning från Stockholms konserthus i november 2013.

Se flera fina konserter på Konserthuset Play.

 

18.00 Teater/Kammarspel SPÖKSONATEN Dramaten (1h 44 min)

av August Strindberg.

Dramat är det tredje av hans fem kammarspel. Namnet anspelar på Beethovens pianosonat i d-moll (op 31 nr 2), i vilken Strindberg tyckte sig höra anderöster och därför gav dramat detta namn. Mats Eks uppsättning av August Strindbergs drömspel Spöksonaten hade premiär på Dramaten under Strindbergåret 2012. Den hyllades av en enig kritikerkår och kallades av DN för ”ett fläckfritt mästerverk” och av SVD för ”genialt allkonstverk”. Här möts dans och teater på det sätt som blivit synonymt med Mats Ek. 

I rollerna: Stina Ekblad, Hamadi Khemiri, Niklas Ek, Thérèse Brunnander, Yvan Auzely, Ana Laguna, Gunnel Fred, Staffan Göthe, Melinda Kinnaman, Jonas Bergström, Johan Holmberg, Malin Ek, Etienne Glaser, Hulda Lind Jóhannsdóttir. Regi och koreografi: Mats Ek. Bearbetning: Mats Ek, Irena Kraus. Scenografi och kostym: Bente Lykke Møller. Ljus: Erik Berglund. Peruk och mask: Thea Kristensen, Barbro Forsgårdh.

Se föreställningen igen eller ta del av andra produktioner med våra mest älskade skådespelare på Dramaten Play.

 

20.00 Konsert/Populärt COME TOGETHER! BEATLES-HYLLNING DEL 1 Musik i Syd (1h 10 min)

”Det var som att träffas av blixten, en uppenbarelse.” Så berättar Nils Landgren om sitt första möte med Beatles musik. 2013 var det femtio år sedan Beatles gjorde sitt första framträdande i Sverige. Musik i Syd firade detta genom att sätta samman fyra av vårt lands mest framstående musiker till produktionen Come Together: Pernilla Andersson, Nils Landgren, Jan Lundgren och Göran Söllscher. Välkommen att ta del av artisternas personliga tolkningar ur Beatles enorma låtskatt. 

Konserten spelades in på Palladium i Malmö, en av Musik i Syds scener. 

 

21.20 Konsert/Populärt COME TOGETHER! BEATLES-HYLLNING DEL 2 Musik i Syd (60 min)

(forts. del 2)

Produktion: Musik i Syd i samarbete med DLA. Se flera fina konserter på Musik i Syd Channel.

 

10.00 Dokumentär PIMPLAREN FRÅN SYRIEN Film Västernorrland (30 min)

Per Asp bor i Junsele, en liten tätort i Sollefteå kommun med en befolkning på 895 människor. Den lilla byn har när filmen gjordes (2014) tagit emot 25 flyktingar från Syrien, och nu har Per fått en idé. Han tycker att flyktingarna har för lite att göra och har bestämt sig för att göra något åt det. Han vill ge dem en kurs i pimpelfiske.

Medverkande: Per Asp, Muhammed Idilbi, Khitam Hamawi, Malik Idilbi, Milad Abi Isaa. Regi & Manus: Gunnar Hall Jensen. Foto: Gunnar Hall Jensen, Måns Berthas. Klippning: Daniel Burman. Originalmusik: Mikael & Zarah Andersson-Knut. Ljuddesign: Øivind Rydland. Exekutiv producent: Elin Sander. Producent: Jonna Raje Jensen.

Film Västernorrland

 

10.30 Teater/Drama PSYKOTERAPI Månteatern/Digiscen (60 min)

I ett samarbete mellan Månteatern och Institutionen för psykologi på Lunds universitet får vi titta in i det slutna terapirummet och följa behandlingen av Rickard, familjen Jimenez, Morris, Linda och Gun. Claes Törnqvist och Lennart Viberg är manusförfattare, men främst är de legitimerade psykologer och har vardera 35 års erfarenhet med att arbeta med och undervisa om psykoterapi.

Regi: Olle Törnqvist. Kostym och scenografi: Leif Persson. Musik: Anders Ortman. Inspelad på Månteatern i Lund 2015.

Se flera scenkonstproduktioner på Digiscen.

 

13.00 Konsert/Portugisiskt GUINGA OCH MARIA JOÃO "MAR AFORA” Ystad Sweden Jazz/Musik i Syd (1h 20 min)

Till Ystad Sweden Jazz 2015 kom två artister som är kända över hela världen men som sällan kommer till våra breddgrader. När de möts förenas giganterna i den portugisisktalande världen från tre kontinenter - Brasilien, Moçambique och Portugal. Det är Guingas otroliga musik och Maria Joãos uttrycksfulla tolkningar som står i centrum för deras möte. Maria Joao har varit i Sverige tidigare och är känd som experimentell jazzsångerska både i sina egna projekt och med olika internationella samarbeten. Guinga gjorde Sverigepremiär i Ystad och folk kom från när och fjärran för att höra honom. Han är uppvuxen under fattiga förhållande i en förort till Rio de Janeiro. 

Guinga började skriva låtar redan när han var fjorton år, men det dröjde till dess Guinga var 40 år innan han släppte sin första egna skiva. Guinga utbildade sig även till tandläkare som var hans parallella yrke under trettio år. Han är kompositören och gitarristen som utmanar gränserna för det möjliga och  hans harmonik och melodier är komplexa, lekfulla och fantasirika. Musiken är trots sin komplexitet fylld av känslor och stämningar och befolkad av olika karaktärer. 

Maria João gjuter in sin färgrika karaktär i Guingas låtar och på ett helt ärligt sätt manifesterar hon olika sidor av sig själv: det lilla barnet, den fula gubben, den busigaste i klassen, varmpannan, den ömma modern och drömmaren. 

Programledare och producent är artisten Miriam Aïda. (Text hämtad från SR.) Se flera fina konserter på Musik i Syd Channel.

 

15.00 Konsert/Klassiskt MAHLER: SYMFONI NR 2 DIR. SARASTE Göteborgs symfoniker/GSO Play (1h 25 min)

Mahlers Symfoni nr 2 kallas även ”Återuppståndelsesymfonin”. Den yttersta dagen och återuppståndelsen - kristendomens lära om paradiset och helvetet. Katoliken Mahler som konverterade från judendomen reflekterade över dessa andliga gåtor. Han gestaltade dem i en väldig symfoni som från tunga begravningsklanger långsamt cirklar uppåt till musikaliska idyller och gäckande narrspeglar, för att slutligen nå den högsta, himmelska lyckan. 

Medverkande: GÖTEBORGS SYMFONIKER, GÖTEBORGS SYMFONISKA KÖR, DIRIGENT JUKKA-PEKKA SARASTE samt solisterna HANNA HUSÁHR sopran och ANNA LARSSON alt. Konsertmästare Sara Trobäck. Inspelad i Göteborgs Konserthus i mars 2016.

Se flera fina konserter på GSOPlay.

 

18.00 Konsert/Teatermusik REBEKKA KARIJORD Stadsteatern/DLA Play (60 min)

Norskfödda Rebekka älskar att spela sin musik på teatrar. Kanske beror det på hennes förflutna som skådespelare i både film- och teaterroller. Hon upplever publikens fokus som annorlunda när man går in i en teatersalong jämfört med i konsertlokalen. Allt intresse är riktat mot scenen. Vi får följa Rebekka på scen, samt följa med till hennes studio på Södermalm i Stockholm som hon delar med artisten Ane Brun. Karijord har blivit stort uppmärksammad även för sin musik som har utgjort soundtrack till Cirkus Cirkörs föreställningar.

Varsågoda: Fantastiska Rebekka Karijord live på Stockholms Stadsteater i en inspelning från november 2014. Övriga musiker: Anders Scherp, Erik Nilsson, Hanna Ekström, Anna Dager och Staffan Findin. Produktion och teknik: Emil Nylander/Motions för DLA.

 

19.00 Minidokumentär RACHEL PODGER ur "BAROCKENS MÄSTARE" Mellby Atelier/Musik i Syd (15 min)

Möt barockmusikens stora stjärna Rachel Podger (UK) i ett nära reportage från Mellby Atelier på ett sommarskönt Österlen i augusti 2015. Det handlar om relationen till musiken, om livet som världssolist och hur hon förmedlar sina erfarenheter till deltagarna i hennes mästarklasser. Och så ljuv musik av Bach, förstås. Podger visar sin “intoxicating combination of power and grace” (Toronto Star), och hon har etablerat sig som en ledande tolkare av musik från barocken och klassicismen.  Förutom sina framträdanden som solist och konstnärlig ledare tillsammans med många av toppensembler i världen, är hon en passionerad pedagog och estradör. Hennes senaste inspelning av Vivaldis musik är nominerad för BBC Music Magazine Awards.

 

19.30 Konsert/Klassiskt MOZART: SYMFONI NR 40 Kungliga Filharmonikerna (25 min)

Vem känner väl inte igen huvudtemat i första satsen när Kungliga Filharmonikerna framför Wolfgang Amadeus Mozarts Symfoni nr 40 under ledning av sin chefdirigent och konstnärlige rådgivare Sakari Oramo. Det går inte att leva på gamla meriter, konstaterar Filharmonikerna. I så fall skulle orkestern med sin mer än sekellånga historia – fylld av legendariska konserter, dirigenter och solister – kunna ta det väldigt lugnt. Nej tvärtom; med över 100 konserter årligen och kreativ programsättning är det en orkester i ständig utveckling. Symfonin vi får höra fullbordades i juli 1788 och är Mozarts andra och sista i molltonart, båda i g-moll. Den skrevs ursprungligen för flöjt, 2 oboer, 2 fagotter, 2 horn och stråkar, men senare instrumenterade Mozart om verket och tillfogade klarinetter. Inspelning från Stockholms konserthus i november 2013.

Se flera fina konserter på Konserthuset Play.

 

20.00 Konsert/Klassiskt TJAJKOVSKIJ: SOUVERNIR DE FLORENCE Musica Vitae/GSO Play (40 min)

Pjotr Tjajkovskij (1840–1893) Stråksextett i d-moll op 70, version för violin, violoncell och orkester (i original för 2 violiner, 2 viola och 2 violoncell). Allegro con spirito - Adagio cantabile e con moto - Allegretto moderato - Allegro con brio e vivace.

Sextetten kallas Souvenir de Florence (Minne från Florens). Det var där stycket påbörjades, jämsides med att han under 44 dagar tre år tidigare skrev operan Spader dam i staden. I sextetten tycks dock de italienska minnena begränsas till de två första av de fyra satserna, medan de båda sista mer verkar påverkade av rysk folkmusik.

ORKESTER Musica Vitae. Som det latinska namnet anger presenterar Musica vitae Livets musik till sin publik. Med en repertoar som sträcker sig över tre sekel är det den nyskrivna musiken och de spännande korsbefruktningarna som mer än något annat placerat orkestern på den internationella arenan. Ensemblen är en del av Musik i Syd.

SOLIST Andreas Brantelid. Debuterade i Elgars cellokonsert med Det Kongelige Kapel när han var 14 år. Sedan dess har han framträtt som solist med Nordens ledande orkestrar.

KONSTNÄRLIG LEDARE Malin Broman. Från säsongen 2015-2016 är Broman konstnärlig ledare för Musica Vitae. Broman är första konsertmästare i Sveriges Radios symfoniorkester där hon också regelbundet framträder som solist.

 

09.00 Konsert/Samtida NORRBOTTEN NEO & NICOLAS ISHERWOOD Studio Acusticum/DLA Play (45 min)

Inledningsvis: Ett verk av den skarpt skurna och energiladdade norska tonsättaren Rolf Wallin.

Därefter: Tonsättaren Fredrik Hedelin rör sig i en djupt filosofisk och symbolmättad värld vars axel snurrar runt begreppen skapande och liv. Flöjten representerar kaoskrafter, violinen de jordiska krafterna och pianot utgör de kosmiska krafterna.

Till sist: David Felders verk tar spjärn emot dikter av de samtida amerikanska poeterna Robert Creeley och Dana Goia. I verkets elektroniska delar hör man poeterna läsa sina dikter. Kompositionen visar tre tydliga stämningar och dagrar: skymning, natt och gryning. Musiken utgår från analyser av poeternas läsning.

Barytonsolisten Nicholas Isherwood är en ikon inom den nutida konstmusiken, känd över hela världen från scen och inspelnignar. Dirigenten Staffan Larsson är en skicklig och orädd uttolkare av såväl barockmusik som nutida konstmusik.

Program: Rolf Wallin (1957) The age of wire and string (2005) 11 min / Fredrik Hedelin (1965) Konsert för piano och ensemble (2015), solist: Mårten Landgren, 15 min / David Felder (1953) Three Songs (2014) 20 min. Besättning: Staffan Larson, dirigent. Nicholas Isherwood, basbarytonsolist. NEO: Sara Hammarström, flöjter. Robert Ek, klarinetter. Daniel Saur, slagverk I. Magdalena Meitzner, slagverk II. Mårten Landström, piano. Karin Hellqvist, violin. Kim Hellgren, viola. Elemér Lavotha, cello. Inspelat under New Directions 2014, arr: Norrbottensmusiken.

 

11.00 Orgelkonsert BARBARA DENNERLEIN Studio Acusticum/DLA Play

Konsert från Studio Acusticum med den tyska organisten Barbara Dennerlein. En riktig happening där Dennerlein spelar såväl på sin legendariska B3 hammondorgeln och den numera likaså legendariska och mäktiga Orgel Acusticum. Barbara är en hard-bop, post-bop och jazz organist, känd över hela världen. Hon har uppmärksammats för sitt speciella sätt att använda hammondorgeln, och för hur hon integrerar synthljud med instrumentet. Hon har beskrivits som en av de mest intressanta organisterna.

 

13.00 Teater/Komedi DEN GIRIGE AKT 1 Dramaten (1h 20 min)

av Molière.

Den girige (fransk originaltitel: L'Avare ou l'École du mensonge) är en komedi från 1668 som efter Tartuffe är den mest spelade av Molières pjäser. Den hade urpremiär i Paris den 9 september 1668. I Den girige sätter Molière karaktärsdrag i fokus. Pjäsen handlar om Harpagon som genom hela pjäsen blandar ihop kärlek och pengar. När hans kista fylld med pengar som är nedgrävd i trädgården blir stulen anklagar han sin vän. Se Johan Rabaeus i paradrollen som Harpagon. DN skriver ”Johan Rabaeus i en av sina bästa roller … en teaterns fullträff på livet, en triumf för skådespelarkonsten och en tiopoängare till Nybroplan”. Uppsättningen hade premiär på Dramatens lilla scen 2009, men flyttades senare till Stora scenen där den fortsatte spela ända till 2015. 

Medverkande: Johan Rabaeus, Christoffer Svensson, Sanna Sundqvist, Filip Alexanderson, Lena Lagerlöf, Hans Klinga, Marie Richardson, Pierre Wilkner, Erik Ehn och Claes Månsson. Regi: Gösta Ekman. Översättning: Allan Bergstrand. Scenografi: Nina Fransson. Kostym: Camilla Thulin. Musik: Matti Bye. Ljus: Magnus Kjellberg. Peruk och Mask: Sofia Ranow, Anna Olofsson. Inspelad på Dramatens lilla scen 2009.

 

14.30 Teater/Komedi DEN GIRIGE AKT 2 Dramaten (50 min)

(forts. akt 2)

Se föreställningen igen eller ta del av flera produktioner med våra mest älskade skådespelare på Dramaten Play.

 

18.00 Konsert/Klassiskt HAYDN: CELLO CONCERTO NO 1 Musica Vitae/GSO Play (25 min)

Musik av Joseph Haydn (1732-1809) i tre satser: Moderato - Adagio - Allegro molto.

I 200 år var allt man kände till av Haydns cellokonsert i C-dur ett fragment av första satsens tema. Tonsättaren hade noterat temat i sin verkkatalog, men konserten i dess helhet var försvunnen. Först i november 1961 grävde Oldrich Pulkert fram noterna i Rodenínsamlingen i Nationalmuseet i Prag, och i maj året därpå ”uruppfördes” konserten. Noterna hade då noggrant undersökts av experter från Haydninstitutet i Köln, och de kunde fastställa äktheten. Haydns senare skrivna cellokonsert i D-dur hade äntligen återfått sin syster.

ORKESTER Musica Vitae. Som det latinska namnet anger presenterar Musica vitae Livets musik till sin publik. Med en repertoar som sträcker sig över tre sekel är det den nyskrivna musiken och de spännande korsbefruktningarna som mer än något annat placerat orkestern på den internationella arenan. Ensemblen är en del av Musik i Syd.

SOLIST Andreas Brantelid. Debuterade i Elgars cellokonsert med Det Kongelige Kapel när han var 14 år. Sedan dess har han framträtt som solist med Nordens ledande orkestrar.

KONSTNÄRLIG LEDARE Malin Broman. Från säsongen 2015-2016 är Broman konstnärlig ledare för Musica Vitae. Broman är första konsertmästare i Sveriges Radios symfoniorkester där hon också regelbundet framträder som solist.

 

18.30 (forts.) ERNEST BLOCH: BÖN UR "JEWISH LIFE” Musica Vitae/GSO Play (6 min)

ERNEST BLOCH (1880–1959), (arr: Roy Friedman). Ernest Bloch har blivit så naturaliserad som USA-tonsättare att vi nästan glömt hans färgstarka bakgrund i Europa. Sluthymnen i rapsodin America, 1927, höll rentav på att bli ny amerikansk nationalsång. I USA sågs han som musikens fjärde stora B, efter Bach, Beethoven och Brahms. Han föddes 1880 i Schweiz av judiska föräldrar, började komponera som 11-åring och hade en stråkkvartett och en Orientalisk symfoni i bagaget före 15 års ålder. I hemstaden Genève började han 14-årig studera gehör för Émile Jaques-Dalcroze och violin för Louis Rey, tre år senare violin för Eugène Ysaÿe i Bryssel, och 1900 fortsatte studierna i Frankfurt och München, därpå med ett år i Paris.

Verket komponerades runt 1924 för cello och piano och består av tre delar eller rörelser: Prayer, Supplication och Jewish Song, alla dedikerade cellisten Hans Kindler. Bloch berättade att hans avsikt var inte att rekonstruera äkta judisk musik eller melodier, men att fånga den komplexa, brinnande judiska anden och själen. 

Se flera fina konserter på GSO Play.

 

19.00 Konsert/Jazz WORLDS AROUND Ystad Sweden Jazz/Musik i Syd (1h 15 min)

Musik i Syd och Ystad Sweden Jazz tog 2015 initiativet att sätta ihop en supergrupp med sju toppmusiker från hela världen. Under ledning av Tineke Postma framför de i denna unika konsert originalmusik av gruppens medlemmar Tineke Postma, saxofon/leader, Susana Santos Silva , trumpet/flygelhorn, Karin Hammar, trombon, Sandra Hempel, gitarr, Simona Premazzi, piano, Linda Oh, bas och Michala Østergaard-Nielsen, trummor/slagverk.

Se flera fina jazzkonserter på Musik i Syd Channel.